За Д6 - благодаря за корекцията, наистина са изпращали само една Д6 в края на годината, както я наричат 13-ка. Иначе всеки месец са подавани месечни Д1 за минимални осигуровки, а в края на годината Д6 за пълните осигуровки. Всеки месец през годината плащам минимални осигуровки, в края на годината след подаване на ГДД и Д6 има изравняване и доплащам до пълните осигуровки. В справката на НАП "Справка за декларирани и изчислени задължителни осигурителни вноски на самоосигуряващо се лице за година" в последната колона фигурира максималния осигурителен доход за всеки месец.
След като се осигурявате на максимума, защо пускате Д1 на минимума? Какви месечни осигуровки всъщност внасяте?
Или нещо много бъркате, просто смесвате понятия....
Счетоводителя така го е направил, мисля че за да разполагам с парите през годината и да ги платя накуп накрая. Месечните осигуровки, които внасям през годината са върху 710лв, т.е. към 197лв. Годишните са върху 3400лв, и са отразени в таблица 1 и 2 на ГДД.
За Д6 - благодаря за корекцията, наистина са изпращали само една Д6, в края на годината, както я наричат 13-ка. Иначе всеки месец са подавали месечна Д1 за минимални осигуровки, а в края на годината Д6 за пълните осигуровки. Всеки месец през годината плащам минимални осигуровки, в края на годината след подаване на ГДД и Д6 има изравняване и доплащам до пълните осигуровки. В справката на НАП "Справка за декларирани и изчислени задължителни осигурителни вноски на самоосигуряващо се лице за година" в последната колона фигурира максималния осигурителен доход за всеки месец.
Пускам една Д6 в началото на годината, която е за минимален, после всеки месец Д1 пак за минимален, а накрая на годината с втора Д6 и Годишната данъчна изравнявам до максималния осигурителен доход. Това го прави счетоводител всъщност.
Здравейте, самоосигуряващ съм, и се осигурявам на максималния осигурителен доход. Наскоро си взех ПИК за НОИ да си видя осигурителното досие. Голяма беше изненадата ми, когато справката за осигуровките по години и месеци показа че за всеки месец съм осигурен на минималния осигурителен доход! По принцип с декларация 6 в началото на годината декларирам минимален осиг. доход, а на края на годината правя изравняване до максималния. Нормално ли е това, което виждам в справката им?
Разбрах. Много благодаря!
Не съм сигурен че разбрах напълно това изречение "
"данъкът, удържан от румънското дружество ще се приспадне до размера на дължимия български такъв за доходи от дивидент (5%)"
Имате предвид че ако имаше разлика в данък дивидент в двете страни, в Румъния щеше да се дължи в размера дефиниран в БГ законодателството? Реално и в Румъния данък дивидент е 5%, така че такава разлика няма.
Именно, плаща данък дивидент в Румъния, затова и въпроса - дължи ли се изобщо нещо в БГ?
Здравейте,
Имаме следната хипотетична ситуация:
Господин Х, български  гражданин, живеещ в България, открива ООД в Румъния. Фирмата извършва услуги и издава фактури на фирми извън ЕС, но няма служители, т.е. господин Х не е служител във фирмата си (това е допустимо в Румъния). В Румъния фирмата плаща данък печалба а той плаща данък дивидент, когато прехвърля печалбата на фирмата по собствената си сметка в БГ. Въпросът е - в България господин Х дължи ли някакви данъци и осигуровки?
Да, малко по малко успях да разбера какво са правили и с този пост исках да проверя дали съм разбрал всичко. Благодаря!
Здравейте,
Регистриран съм като упражняващ свободна професия, и предстои да започна сам да се оправям с осигуровки и данъци. До момента това вършеше счетоводна кантора, но реших да поема нещата в свои ръце. Доколкото разбирам, това, което се изисква е следното:
 - всеки месец подаване на Декларация образец 1 за изминалия месец, като осигурителния доход може да е минималния, и има изравняване в края на годината.
 - Еднократно декларация образец 6 до 30 април на следващата година, където указвам окончателния размер на осигуровките, и за месец указвам 13
 - На всяко тримесечие, декларация по чл. 55 от ЗДДФЛ за реализирания доход за тримесечието
 - До края на Април - годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ

Има ли нещо което пропускам или не е така?
Доколкото виждам, мога да подавам всички тези документи с ПИК, но бих искал потвърждение за това.

Благодаря предварително!